Bara för att man är på semester så betyder det inte att man plötsligt klarar sig utan internet.Vi har därför sammanställt de bästa lösningarna för att komma ut på internet när du reser utomlands.

Wifi hotspots

Om man inte känner att konstant tillgång till internet är ett måste så kan wifi-hotspots vara en praktisk lösning. Dessa brukar gå att hitta på allt från hotell och caféer till båtar och flygplan. Hur mycket dessa kostar kan dock variera stort. I vissa fall kan de nedan nämna alternativen vara billigare.

Vanliga mobilabonnemanget

Att använda sitt vanliga mobilabonnemang för att få tillgång till internet kan många gånger vara ett billigt och praktiskt alternativ, i alla fall inom EU. Sedan några år tillbaka måste nämligen telefonoperatörerna erbjuda roaming till samma kostnad som inom hemlandet. Man skall dock vara medveten om att detaljerna kan skilja. Vissa operatörer har begränsningar på mängden data som ingår i abonnemangen. Priserna gäller dock endast när man tillfälligt vistas utomlands. Om man spenderar för stor tid utomlands kan operatören kräva mer betalt eller stänga av din roaming. Mer information om reglerna går att läsa på Europeiska Unionens sajt.

Lokalt sim-kort

Om man befinner sig i ett land där man inte har fri roaming kan det bli dyrt att använda sitt vanliga abonnemang. Ett alternativ är då att införskaffa sig ett lokalt kontantkort. På så sätt kan du få internet och telefoni för samma pris som lokalinvånarna. Om du har en mobil som har möjlighet att acceptera flera sim-kort kan du dessutom fortfarande motta samtal på ditt vanliga nummer.