Semestern är här och det är dags att njuta av solen och värmen. Men det är också viktigt att skydda sig från solens farliga strålar. Här är några tips på hur du kan skydda dig från solen på semestern.

Vad är UV-strålning?

UV-strålning är den strålning som kommer från solen och som vi inte kan se med blotta ögat. Den kan skada vår hud genom att orsaka skador på våra celler vilket i sin tur kan leda till hudcancer. Det finns två typer av UV-strålning, UVA och UVB. UVA-strålningen tränger djupt ner i huden och kan orsaka åldrande av huden medan UVB-strålningen är den som orsakar solbränna.

Vad är solskyddsmedel?

Solskyddsmedel är produkter som appliceras på huden för att skydda den från solens farliga strålar. Det finns olika typer av solskyddsmedel med olika skyddsfaktorer. En högre skyddsfaktor skyddar bättre mot solens strålar. Det är viktigt att välja ett solskyddsmedel som passar din hudtyp och har en tillräckligt hög skyddsfaktor.

Hur applicerar man solskyddsmedel?

För att solskyddsmedel ska vara effektivt är det viktigt att applicera det på rätt sätt. Det ska appliceras på huden 15-30 minuter innan du går ut i solen och sedan varannan timme eller oftare om du badar eller svettas mycket. Det är också viktigt att applicera tillräckligt mycket solskyddsmedel för att få ett bra skydd. En tumregel är att en vuxen person behöver cirka en handfull solskyddsmedel för att täcka hela kroppen.

Undvik solen vid högsta UV-strålning

Det är viktigt att undvika solen när den är som starkast, vilket vanligtvis är mellan klockan 11 och 15. Under denna tid kan UV-strålningen vara som starkast och orsaka skador på huden på kort tid. Om du måste vara utomhus under denna tid är det viktigt att du använder solskyddsmedel och skyddar dig med kläder, hatt och solglasögon.

Varför är det viktigt att skydda sig från solen?

Det är viktigt att skydda sig från solen eftersom UV-strålningen kan orsaka skador på huden som kan leda till hudcancer. Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och antalet fall ökar varje år. Genom att skydda sig från solen kan man minska risken för att drabbas av hudcancer och samtidigt bevara en frisk och ungdomlig hud.

Solskydd för barn

Barns hud är extra känslig för solens strålar och det är därför extra viktigt att skydda dem. Använd solskyddsmedel med hög skyddsfaktor på barnets hud och se till att de har på sig kläder som skyddar mot solens strålar. Tänk också på att låta dem dricka mycket vatten för att undvika uttorkning.

Tips på hur du kan skydda dig från solen på semestern

  • Använd solskyddsmedel med hög skyddsfaktor och applicera det på rätt sätt.
  • Undvik solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
  • Skydda dig med kläder, hatt och solglasögon.
  • Se till att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning.
  • Undvik solarium och överdriven solning.
  • Tänk på att även om det är molnigt kan UV-strålningen vara stark.
  • Använd en aftersun för att återfukta huden efter en dag i solen.
  • Var extra noga med att skydda barnens hud från solens strålar.

Genom att ta dessa enkla åtgärder kan du skydda dig från solens farliga strålar och samtidigt njuta av semestern.